Durocan en Envitron testen energiebesparende regeling voor warmtepompen

Het Groningse Envitron en Durocan uit Eindhoven gaan samenwerken aan innovatie in de wereld van warmtepompen. De start van de samenwerking is een concept waarbij een warmtepomp zichzelf inregelt op basis van een nieuwe controller van EnvitronHiermee kan de installatietijd worden verkort en is er volgens de eerste berekeningen een rendementswinst te behalen tot 10% op het stroomverbruikDe nieuwe controller met de innovatieve regeling wordt de komende weken getest om aan te tonen of de berekeningen kloppen. 

Het project was al een tijd in de maakDe oorsprong van Durocan ligt in de ICT en een groot deel van de benodigde besturing was aanwezig bij Envitron. Beide bedrijven vinden het belangrijk dat er zo goed mogelijk gebruik gemaakt wordt van duurzame energie en dus was het naar eigen zeggen logisch om na te denken over de energetische optimalisatie van een warmtepomp. De uitdaging: geen comfortverlies maar wel minder stroomverbruik én een kortere installatietijd. 

Durocan is een lucht/water warmtepomp met CO2 als koudemiddel. De machine is begin 2020 uitvoerig getest in praktijksituaties binnen het HEAT House op EnTranCe in Groningen. Engineer Ted Wildenberg vertelde toen in zijn blog dat het om een uitzonderlijk stille warmtepomp ging op hoge temperatuur. Wat er nog ontbrak was een meer geavanceerde sturing die de pomp op delta T automatisch waterzijdig inregelde.  

Ted koppelde Durocan aan Envitron, een bedrijf met een ontstaansgeschiedenis op EnTranCe. Envitron begreep direct wat de bedoeling was en nam de uitdaging aan. De benodigde sturing zou met relatief kleine aanpassingen kunnen worden gebouwd op bestaande Envitron technologie.  

Samen werken aan innovatie die ervoor zorgt dat je beter gebruik kunt maken van duurzame energie is zinvol, zeker in de wereld van warmte. De ontwikkeling van Autotune past uitstekend in onze strategie en dus investeren wij mee om dit project tot een succes te maken”

Marro Mijnans – Envitron

Waterzijdig inregelen heeft o.a. te maken met de circulatiesnelheid van het verwarmingssysteem. Het is van belang om deze snelheid heel precies te kunnen regelen. De firma Wilo was bereid om mee te denken. Na een eerste oriënterend telefoontje met Wilo stuurde zij pro-actief een prototype circulatiepomp om in de test opstelling op te nemen.  

“Het is echt fantastisch dat we met onze Autotune innovatie perfect aansluiting vinden bij toonaangevende bedrijven als Wilo. De techniek verbindt ons!”

Rik van Bavel – Durocan

Er is inmiddels een testopstelling gebouwd waarmee de ontwikkelde sturing uitvoerig kan worden getest en qua prestaties kan worden vergeleken met een conventioneel systeem. 

Er hebben zich meerdere geïnteresseerden gemeld die mee willen denken over de ontwikkeling. Er zal met een aantal voorlopers een pilot worden gestart waarin het Durocan systeem wordt voorzien van Autotune, zodat kan worden gemeten hoeveel korter de installatietijden kunnen worden en hoeveel rendementswinst er in de praktijk kan worden gerealiseerd.  

Met de ontwikkeling van Autotune willen Durocan en Envitron inspelen op de verduurzaming bij bijvoorbeeld woningcorporaties.  

“We denken actief mee en proberen op deze manier bij te dragen aan een betere businesscase voor verduurzaming

Durocan en Envitron

Durocan is een merk
van Durocan b.v.

info @ durocan.com
algemene voorwaarden

trotse partner van

© 2020 Durocan

Back To Top