Energie besparen dankzij slimme regeling

Eén van de koplopers op het gebied van warmtepompen is Durocan uit Eindhoven. Dankzij hun hoge temperatuur warmtepompen is het mogelijk om ook woningen zonder vloerverwarming duurzaam te verwarmen zonder gas. Sinds begin 2021 ontwikkelt Envitron technologie voor een efficientere aansturing van de warmtepompen van Durocan. Het doel is om de installatietijd van warmtepompsystemen te verkorten en het rendement te verhogen.

Terwijl het systeem op dit moment nog midden in de testfase zit, willen wij alvast een opmerkelijk testresultaat met u delen.

De testopstelling

Ruurd van Buiten, Electrical engineer bij Envitron, ontwierp samen met zijn team een speciale controller om warmtepompen aan te kunnen sturen. De controller is ontwikkeld om het opwarmen en afkoelen van het verwarmingssysteem efficiënter te kunnen regelen. Samen met Rik van Bavel, oprichter bij Durocan, bouwden zij een testopstelling waarbij de controller werd gekoppeld aan de bestaande warmtepomp. Naast de nieuwe controller en warmtepomp, bestaat de testopstelling uit een afgiftesysteem en een circulatiepomp.

De eerste testen

Tijdens de eerste testen werd er gekeken of er met de slimme controller meer rendement kon worden behaald. Met de controller moet de warmtepomp zichzelf kunnen inregelen op basis van watertemperatuur en flow. Door het regelen van de snelheid van de circulatiepomp heeft het CV water meer of minder tijd om zijn warmte aan de ruimte af te geven.

De resultaten

In figuur 1 zijn de resultaten van twee opstellingen weergegeven. De linker grafiek laat de testresultaten zien van de warmtepomp zonder slimme controller. De rechter grafiek toont de resultaten met de nieuwe controller.

Figuur 1

In de grafiek ziet u de aanvoer-, de werkelijke retour- en de optimale retourtemperatuur. De linker grafiek is een systeem dat draait zonder de energiebesparende regeling, de rechter grafiek is met de energiebesparende regeling. Wat u ziet is dat de rechter grafiek de retourtemperatuur dichter bij de optimale retourtemperatuur zit, omdat de circulatiesnelheid zich aanpast op basis van sensorwaardes. Op dit moment is er maar liefst 7% winst geboekt ten opzichte van een ‘normale’ regeling. Hoeveel rendement dit oplevert zal volgen uit aanvullende testscenario’s.

Onze verwachting

Aankomende tijd zal de controller verder worden geoptimaliseerd. Hierdoor verwachten wij dat de totale winst richting de 10% zal gaan. Na de optimalisatie zullen de controllers getest worden in het veld. Voor deze veldtesten zijn wij op zoek naar klanten die voor een gereduceerd tarief willen meedoen in een pilot. Bent u geïnteresseerd of weet u iemand die geïnteresseerd is in een slimme en zuinige warmtepomp? Neem dan contact op!

Durocan is een merk
van Durocan b.v.

info @ durocan.com
algemene voorwaarden

trotse partner van

© 2020 Durocan

Back To Top