Zelf een hybride warmtepomp installeren? Zo doe je dat!

Met de huidige stijgende gasprijzen is het logisch dat je denkt aan alternatieve methoden om je huis te verwarmen. Eén van die alternatieven is een hybride warmtepomp. De installatie ervan wordt normaal gesproken door een professional gedaan maar met behulp van dit blog en een paar eenvoudige componenten kun je ook zelf een hybride warmtepomp installeren! In het kader van duurzaamheid kun je zelfs gebruikte onderdelen via Marktplaats aanschaffen😀. Aan de slag!

Lees snel verder hoe je gemakkelijk gas kunt besparen door het installeren van een hoge temperatuur warmtepomp in combinatie met je bestaande gas CV. Je hebt de volgende 4 basis componenten nodig: Durocan monoblock, kamerthermostaat, circulatiepomp en pompschakelaar. Verder heb je 2 T-stukken, een vrij stopcontact een wat bevestigingsmateriaal voor buiten nodig.

De warmtepomp

De buitenunit kun je nog het best vergelijken met omgekeerde koelkast. De machine haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan het CV water. Als je radiatoren hebt is een Durocan CO2 warmtepomp veruit de makkelijkste en efficiëntste manier om je woning gasloos te verwarmen. Het grootste deel van het stookseizoen draai je met de warmtepomp. Je bestaande CV ketel gebruik je alleen nog voor sanitair warm water én als het buiten écht koud wordt.

Het monoblock monteer je buiten op het plat dak of aan de gevel met een airco beugel. De aanvoer- en retourleiding moeten door de muur naar binnen worden gebracht.

De aansluiting op je bestaande leidingwerk

Eenmaal binnen hecht je de twee leidingen met T-stukken aan de bestaande ringleiding. Om het hete water te transporteren heb je een circulatiepomp nodig. Dit kan een tweedehandsje zijn of een nieuwe, als hij maar op lage toeren kan draaien. Grote pompen verplaatsen teveel water en dat komt de efficiency niet ten goede. Een warmtepomp systeem is trager dan een gasgestookte cv-ketel – goed om te weten!

Low-tech sturing

Voor een eenvoudige maar doeltreffende sturing gebruik je een pompschakelaar zoals de “Eco pump switch” en een ruimtethermostaat. De pompschakelaar heeft een leiding voeler en gaat “AAN” op basis van een bepaalde temperatuur in de leiding. Door bijvoorbeeld 30°C als drempelwaarde in te stellen zal de pomp pas gaan draaien als de temperatuursensor 30 graden meet. Dat maakt het eenvoudig qua regeling. Als de buitenunit aan gaat, wordt de leiding warm, de pomp gaat draaien en zal warm water door de radiatoren duwen.

Als laatste gebruik je een tweede ruimtethermostaat waarmee je de warmtepomp in- en uitschakelt. Deze thermostaat hang je bijvoorbeeld naast je huidige thermostaat en zet je op 21°C, terwijl je de thermostaat van de gas CV op 15°C zet. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp de radiatoren voedt en niet de gas CV. Je gebruikt dus elektriciteit in plaats van gas!

Op het moment dat de ingestelde temperatuur niet meer kan worden bereikt, is het buiten te koud geworden en komt de warmtepomp vermogen tekort. Dit is het moment om eventueel over te schakelen op de gas CV. Of nog slimmer, je laat de systemen samenwerken door de twee apparaten te combineren; de basis wordt elektrisch opgewekt en de pieken vang je nog af met gas. Je geniet van alle comfort en bespaart tegelijk op energiekosten. Dat is pas echt win-win! Natuurlijk is de combinatie met zonnepanelen helemaal geweldig want daarmee ‘verdien’ je de installatie ook nog eens sneller terug.

Doe-het-zelf mét ondersteuning van Durocan

DIY-pakket

Door de installatie (grotendeels) van je hybride warmtepomp zelf te doen bespaar je op een installatie gemiddeld zo’n 50%. Tegelijk haal je een Japans kwaliteitsproduct in huis. Met ons DIY-pakket klaar jij de klus (en haalt daar de nodige voldoening uit 😋), en tegelijk kun je rekenen op onze experts die je met raad en daad bijstaan. Voor-, tijdens en na de installatie kun je bij ons terecht met al je vragen.

Ja doe mij zo’n warmtepomp

DIY-plus pakket

Indien je kiest voor een DYI-plus pakket komt een expert de finale keuring en inregeling bij jou op locatie doen. Met dit pakket wordt alles nog eens ter plaatse gecontroleerd en afgesteld. Zo weet je zeker dat je jarenlang plezier van je warmtepomp zult hebben. Bovendien voldoe je met dit pakket gegarandeerd aan de subsidie eis binnen de ISDE regeling.

Durocan is een merk
van Durocan b.v.

info @ durocan.com
algemene voorwaarden

trotse partner van

© 2020 Durocan

Back To Top