faq

Vaak voorkomende vragen én antwoorden over Durocan:

Bij de overstap van gas naar een warmtepomp, moeten we dan de radiatoren vervangen?

Meestal niet. In de bestaande bouw zijn de meeste woningen niet meteen geschikt voor een warmtepomp systeem. Ze moeten ook een upgrade krijgen van de isolatie. Vaak betekent dat het isoleren van de spouw, vloer en dak, HR++ glas en kieren en koudebruggen verhelpen. De huidige radiatoren zijn gedimensioneerd op de oude, minder goed geïsoleerde, situatie. Dat betekent dat ze in de nieuwe situatie overgedimensioneerd zijn. Door de temperatuur wat te verlagen t.o.v. de gas CV en meer continue te verwarmen wordt het mogelijk om bestaande radiatoren dus te behouden.

Waarom gebruikt de warmtepomp CO2 als koudemiddel?

De gevestigde warmtepomp fabrikanten gebruiken sythetische koudemiddelen zoals R134A, R407C, R407F en R410A. Echter, deze zijn schadelijk voor het milieu en worden stapsgewijs afgebouwd. In 2020 zal de totale productie van synthetische koudemiddel met ca. 40% zijn afgebouwd. In 2030 mag er nog slechts 20% van de huidige geproduceerde synthetische koudemiddelen op de markt worden gebracht. (bron: engie). Durocan gebruikt het natuurlijk koudemiddel CO2. Het systeem moet daarvoor onder een hogere druk werken dan bij bovengenoemde systemen. Het voordeel is dat het tegelijk ook veel hogere temperaturen kan halen in 1 stap. Bestaande hoge temperatuur warmtepompen gebruiken vaak 2 kringen om de hogere temperatuur te bereiken, met een lagere efficiency tot gevolg. CO2 technologie haalt gemakkelijk 78 graden met een bijzonder hoge efficiency.

Hebben we 3-fasen elektriciteit nodig?

Nee, per warmtepomp geldt een maximaal input vermogen van 2,5 kW. Bij veel warmtepomp installaties moet ook worden geïnvesteerd in het vergroten van het aansluitvermogen. Dat is bij Durocan in de meeste gevallen niet nodig en dat is wel zo prettig.

Hebben we een slimme meter nodig?

Je hebt een slimme meter nodig om gebruik te kunnen maken van de verhoogde zelf-consumptie van zonnestroom. We hebben immers de gegevens van de teruglevering nodig om het systeem slim te kunnen schakelen. Echter, ook zonder slimme meter werkt de Durocan uitstekend. Het is dus niet verplicht, maar het verhoogt wel de efficiency.

Waar plaatsen we de warmtepomp?

Het systeem bestaat uit een buiten- en een binnen unit. De buiten unit is ongeveer zo groot als een airco. Je plaatst deze op een plat dak, op beugels aan de gevel, of in een schoorsteen- achtige constructie. De binnen unit staat in de technische ruimte van de woning. De binnen unit is wel wat groter dan je huidige CV. Houd daar rekening mee met het bepalen waar de installatie komt te staan. Naast de oplossing in huis kun je eventueel ook een kast of schuur aan de buitenzijde van je huis gebruiken voor het plaatsten van de buffer. Houd daarbij wel rekening dat dit een vorstvrije ruimte moet zijn.

Kunnen we bestaande zonneboiler / thermische panelen aan het systeem koppelen?

Nee, liever niet. De hardware en de voorspellingsalgoritmen die we gebruiken houden geen rekening met andere gekoppelde systemen. Echter, de zon thermische panelen verwarmen vaak al een bestaand buffervat. Je kunt het Durocan systeem wel náást het bestaande zonneboiler systeem plaatsen.

Gaan we veel stroom gebruiken?

Het stroomgebruik gaat uiteraard flink omhoog omdat het systeem elektriciteit gebruikt in plaats van gas. Maar aan de andere kant heb je geen gasrekening meer (of tenminste een hele lage). De totale energiekosten van het huishouden zullen iets dalen ten opzichte van de huidige situatie.

Hoe veel geluid produceert de warmtepomp?

De Sanden SanCO2 is een bijzonder stil apparaat. Het geluidsniveau is werkelijk fluisterstil, 37dB(a). Toch adviseren we de buitenunit niet langs je slaapkamerraam (of dat van de buren) te plaatsen. Kies voor de buitenunit een plek uit waarbij de geluidsproductie voor omwonenden het minst tot last is.

Welk deel van mijn energierekening is voor verwarming?

In Nederland is ongeveer 60-70% van je energierekening voor verwarming. Het aandeel elektriciteit is dus niet zo hoog. Maar als je overstapt naar een warmtepomp wordt al het energieverbruik elektrisch. Dat heeft een voordeel want elektriciteit kun je zelf opwekken met zonnepanelen. Daarmee kun je dus flink besparen op je toekomstige energierekening!

Onze tip is om niet je gehele toekomstige verbruik in PV panelen neer te leggen maar ongeveer de helft. De andere helft blijf je gewoon inkopen. Waarom? Omdat je met de helft van de panelen een zo hoog mogelijke ‘gelijktijdigheid’ hebt – je kunt de opgewekte stroom op het zelfde moment verbruiken als dat het wordt opgewekt.

Kan ik de status en settings van het systeem inzien?

Jazeker. Op het 7” touch screen kun je de huidige status, verbruiken en historie inzien. In de toekomst kun je via ons cloud platform ook je gegevens raadplegen en vergelijken met de ‘beste van de klas’.

Wat zijn de kosten van een Durocan systeem?

De kosten van een Durocan installatie zijn afhankelijk van de samenstelling van het systeem – één of meerdere warmtepompen en 200 of 300 liter warmte opslag. De prijs inclusief installatie ligt tussen de € 8.500 en € 15.000 (inclusief BTW).

Komt al ons sanitair water voor douche en bad uit de warmtepomp?

Al het warme water dat je nodig hebt wordt door de warmtepomp geleverd. Genoeg voor je gezin en eventuele gasten. Als backup zit er een extra element in het system zodat je nooit zonder komt te zitten.

Back To Top